Қарбызды қалай дұрыс таңдауға болады және уланбаңыз
Как правильно выбрать арбуз и не заработать отравление 01.08.2022

Сүйікті жазғы нәзіктік қазірдің өзінде базарлар мен дүкендерде сатылады. Дегенмен, піскен және қауіпсіз қарбызды таңдау оңай емес. Тілші Zakon.kz мен сарапшымен сөйлестім және жидектерді таңдағанда не нәрсеге назар аудару керектігін және қарбызды қайдан сатып алуға болмайтынын білдім.

Санэпидбақылау комитетінің Ұлттық сараптама орталығы басқарма төрағасының бірінші орынбасары Сәдуақас Байғабылов қарбызды тамыздың ортасына дейін жеміс табиғи пісетін және нитраттардың ең аз мөлшері болған кезде сатып алған дұрыс екенін айтты.

Қазір сатылымда Түркістан облысы мен Өзбекстаннан қарбыз таба аласыз. Олар тек тәттілігімен ерекшеленеді. Өсіру кезінде неғұрлым көп су пайдаланылса, жеміс соғұрлым тәтті болмайды. Сондықтан ең тәтті құрғақ, бірақ олар шілденің аяғында-тамыздың басында піседі. 

Шілде айында Ұлттық сараптама орталығы қарбыздың 22 сынамасын зерттеді, оның 11-і сәйкес келмеді.

Қарбыз өсіру кезінде өсуді тездететін заттар мен азот-фосфор тыңайтқыштары жиі қолданылады. Қарбыздағы нитраттардың рұқсат етілген дозасы – 60 мг/кг. нитраттардың өзі ағзаға қатты қауіп төндірмейді, бірақ ішекке еніп, ферменттер мен микрофлораның әсерінен олар гемоглобинніңом болып табылатын нитриттерге айналады. Қанға енгеннен кейін олар гемоглобинді оттегі мен көмірқышқыл газын тасымалдай алмайтын метгемоглобинге айналдырады. Оның қандағы үлесі 30% - ға жеткенде жедел улану белгілері пайда болады, тұншығу, тахикардия, бастың артқы жағындағы ауырсыну, әлсіздік, қысым төмендейді. Сәдуақас Байғабұлов

Піскен және дәмді қарбызды таңдау оңай емес. Сарапшының айтуынша, келесі факторларды ескеру қажет:

  • қабықтың пайда болуы;
  • өлшемі;
  • бүйірдегі дақтар;
  • түрту кезінде дыбыс;
  • целлюлозаның түсі мен құрылымы;
  • сату маусымы.

Піскен қарбыздың қабығы қою жасыл және тығыз. Оны тырнақпен басу қиын. Бірақ егер жеміс қауыннан мерзімінен бұрын алынып тасталса және қабығы тығыздыққа жетпесе, онда оны сызып тастау оңай. Жемістің құйрығы жасыл емес, құрғақ болуы керек, - деп атап өтті Сәдуақас Байғабылов.

Ең тәтті қарбыз - "қыздар". Қалай ажыратуға болады: "баланың" құйрығының қарама-қарсы жағындағы түбі дөңес, ал шеңбері кішкентай. "Қыздардың" түбі тегіс, ал шеңбері кең.

ягода, бахчевые

Жол бойында қарбыз сатып алуға болмайды, олар өтіп бара жатқан көліктерден ауыр металдарды тез жинайды. Сондай-ақ, стихиялық ұйымдастырылған базар нүктелерінде сауда жасамаңыз.

Бақша дақылдарын сатуға арналған орын күн мен жаңбырдан сенімді қорғалуы керек. Сату нүктесі шатырдың астында болуы керек, ал қарбыз арнайы паллеттерде сақталуы керек. Сондай-ақ сатушының тауарға сертификаты болуы тиіс, - деп толықтырды Ұлттық сараптама орталығы басқарма төрағасының бірінші орынбасары Сәдуақас Байғабылов.

Сонымен қатар, кесілген қарбызды сатып алу ұсынылмайды. Жидек микроорганизмдер үшін жақсы қоректік орта болып табылады және қарбыз целлюлозасында ластанған кезде олар өте жақсы дамиды. Мұның бәрі тамақтан улануға әкелуі мүмкін. Айтпақшы, жидекті кесетін пышақ инфекцияның көзі бола алады. 

Қолданар алдында қарбызды щеткамен ағынды сумен жақсылап шайып, содан кейін қағаз сүлгімен мұқият сүрту керек. Таза пышақтар мен кесу тақталарын қолдануды ұмытпаңыз. Сіз кесілген қарбызды тоңазытқышта сақтауыңыз керек, бірақ бір күннен аспауы керек.

Дереккөз: www.zakon.kz